Historia

Surfclub Klagshamn bildades 1984 av ett gäng glada entusiaster. Idén om att bilda en vindsurfingklubb kläcktes under en vindsurfingresa till den danska västkusten. Till skillnad från många andra idéer som föds ur sjö- och ölskum, blev idén så småningom en realitet.

Redan två år tidigare hade vännerna Willy, Tobbe, Mats, Robban, Nina, Kicki, Henrik, John och Mia hittat sig ut till Klagshamnsudden där de anslöt sig till den lokala Klagshamnsbon Sven för att vindsurfa. Tillsammans drevs de av ett starkt vindsurfingintresse och de seglade på egentillverkade planande brädor av mindre modell, s.k. sinkers. Brädorna var svårseglade och Klagshamn lockade med sitt grunda vatten som möjliggjorde strandstart.

Surfclub Klagshamns första ordförande, Willy Zeba, tog initiativet. Ett möte arrangerades på Lorensborgs fritidsgård och i augusti 1984 bildades klubben. Klubben skrev ett arrendeavtal med BPA som då ägde marken. Snart därefter kom den ursprungliga klubbstugan på plats, bestående av en en begagnad kontorsbarack, och klubben tog dit containrar för förvaring av utrustning. Det rådde pionjäranda och alla hjälpte till!

1990-talets första hälft var klubbens blomstrande period med ca 450 medlemmar och 1992 kom den nya, och idag befintliga, klubbstugan på plats. Långväga gäster färdades till Klagshamn för att kombinera vindsurfing med campingliv. Varje år kördes i Klagshamn det berömda PIG-racet som gick tur och retur till Skanör om vinden tillät. Kvällen avslutades alltid med helstekt gris därav namnet. Vindsurfingsporten var populär i hela landet och många hushåll hade egna brädor.

När BPA gick i konkurs 1993 övertog PEAB marken och arrendeavtalet med klubben. År 2008 överlät PEAB Klagshamnsudden till Malmö Kommun i utbyte mot byggbar mark.

Resten är (också) historia!